Se caută vinovat

Zi de zi suntem puși în situația de a lua nenumărate decizii, mai mult sau mai puțin importante. Unele sunt oportunități care ne pot schimba viața, iar altele sunt decizii mici, de moment (cum te îmbraci, ce mănânci) care nu ne influențează decât o singură zi. Dar uneori, deciziile mici adunate, pot avea impact asupra vieții noastre. Poate că a decide ce mănânc astăzi nu este important, dar pe termen lung poate avea efect asupra sănătății. Pe de altă parte, sunt decizii mai dificile pe care ne-am dori să nu fie nevoie să le luăm, și atunci alegem „să nu alegem”. Așteptăm să se ivească ceva care să încline balanța într-un sens sau altul, pentru că ne chinuie ideea că, dacă alegem ceva, pierdem alternativa.

Întreaga viață se clădește în jurul deciziilor pe care le luăm, indiferent dacă sunt corecte sau greșite.

Luarea deciziilor aduce cu sine și responsabilitatea, dar am observat tot mai multe persoane incapabile să își asume responsabilitatea deciziilor și eșecurilor.

Copii de la cele mai mici vârste își învinovățesc frecvent părinții pentru propriile greșeli, defecte și eșecuri. Și aceasta pentru a se convinge că nu ei sunt cei responsabili, că sunt victime ale unei situații nedrepte. Vedem adulți ce aruncă vina pe proprii părinți pentru eșecurile lor profesionale, pentru prejudecățile și ideile pe care le au, sau pur și simplu pentru moștenirea genetică.

În general, ne asumăm rezultatele pozitive ale muncii noatre, dar eșecul îl atribuim factorilor din mediu înconjurător. Zilnic vedem cum oamenii arată cu degetul în jur sau invocă fatalitatea părtinitoare, fără ca măcar o clipă să se gândească la cei mai plauzibili și la îndemâna responsabili: ei înșiși.

Suntem specialiști în a-i acuza pe alții, considerând că e vina lor, atunci când viețile noastre nu sunt atât de minunate pe cât ne-am așteptat, dar uităm că starea actuala a lucrurilor este urmare a deciziilor și acțiunilor noastre. Facem alegeri în mod inconștient, repetând tipare din trecut, iar apoi, ne trezim și suntem uimiți să descoperim că, de ani de zile, luptăm pentru aceleași scopuri și dorințe dar tot nu suntem acolo unde ne-am dori.

Când oamenii nu recunosc că au greșit și dau vina pe alții pentru nereușita lor, vor greși la fel sau chiar mai rău decât în trecut.

Asumarea corectă a responsabilității apare atunci când ne recunoaștem eșecurile și nu ne mai preocupăm să cautăm vinovați sau să ne mai învinovățim, ci căutăm soluții pentru remedierea problemelor. Nu are sens să ne lăsam copleșiți de consecințele nefaste ale unei decizii.

„Un om trebuie să fie destul de mare ca să-și recunoască greșelile, suficient de deștept ca să învețe din ele și îndeajuns de tare ca să le îndrepte.”

Alphonse Allais

Un gând despre „Se caută vinovat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s