Gândire pozitivă sau gândire negativă?

Abundă internetul de informații și cărți despre gândirea pozitivă și beneficiile ei, despre cum forțele Universului conlucrează pentru a atrage fericirea și prosperitatea în viața noastră, reprezentând cheia succesului și rezolvarea tuturor problemelor, spre deosebire de gândirea negativă care „distruge viața”.

Fiecare dintre noi am primit, cel puțin o data sfatul „Nu te mai îngrijora, gândește pozitiv!”

Dar este suficient sa gândești pozitiv pentru ca lucrurile să se întâmple așa cum cum îți dorești, fără sa mai fie nevoie să depui efort pentru rezolvarea lor? Dacă mâine mergi să susții un examen nepregătit, efectele vor fi aceleași chiar dacă gândești pozitiv sau nu. Când ai o problemă și ești pozitiv, problema nu se rezolva de la sine. Avem falsa impresie că putem controla ceea ce ni se întâmpla doar gândind pozitiv, fără să mai fie nevoie să ne concentăm atenția asupra a face tot ceea ce depinde de noi pentru a avea o performanța cât mai bună.

Lucrurile nu se întâmplă mereu așa cum ne dorim, realitatea înconjurătoare nu este pozitivă sau negativă în sine, ci in funcție de cum o interpretăm. Dacă nu îți place locul de muncă pe care îl ai, dar alegi calea pozitivă, „va fi bine”, vei rămâne în aceeași zonă de „confort inconfortabil” sperând ca lucrurile să capete o întorsătura pozitivă datorită „Universului care lucrează pentru tine”, trebuie să fi cu adevărat nemulțumit pentru a schimba ceva, pentru a lua o decizie sau pentru a-ți asuma un angajament.

Nu vreau să se înțeleagă, cum că aș încerca să denigrez gândirea pozitivă. Într-o lume în care oamenii nu mai au loc unii de alții, în care grijile și problemele par să nu se mai sfârșeasca, este important sa zâmbești, „cu mult mai bine este să uiţi şi să zâmbeşti, decât să îţi aminteşti şi să fii trist”- Christina Rossetti.

Deși există din ce în ce mai multă presiune socială să gândim pozitiv, gândurile și emoțiile negative, precum furia și tristețea, fac parte din viața noastră și trebuie să le acceptam și să învățam să trăim cu ele.

Viața presupune reușite dar și eșecuri, evitarea completa a gândurilor negative este imposibila, motiv pentru care eu nu aleg gândirea pozitivă sau gândirea negativă, aleg gândirea realistă, sănătoasă, în care poți vedea cu adevărat problemele cu care te confrunți, dar și soluțiile lor, în care lupți pentru „a fi mai bine” și nu aștepți pentru că „va fi bine”.

Tu ce alegi?

„Viața nu este nici simpla nici complicată, nici limpede nici mohorâtă, nici contradictorie nici coerentă. Este- și atâta tot.”

Antoine de Saint-Exupery

2 gânduri despre „Gândire pozitivă sau gândire negativă?

  1. Ha, ha, ha, ha….Imi place cum pui problema. Iar chestia cu… sa fii tot timpul zimbitor, ma enerveaza de-a binelea, ca si cea cu „stai linistit”. Pai nu pot. Pentru ca asa m-a facut pe mine natura, nerabdator si mereu activ. Primi ma dezgusta de-a binelea, cu zimbetul lor fad, mai mult un rinjet ce li se prelinge pe fata ca o pasca , celor de-ai doilea le replic, sa ma vedeti voi cind voi fi nervos. Si daca asa sint eu, pesimist, inseamna ca nu gindesc pozitiv/ Cred mai degraba ca ei sint intr-o eroare. 😀

    Apreciază

  2. Esti ceea ce gandesti intreaga zi…De asemenea esti ceea ce-ti spui intreaga zi….Daca iti spui ca esti batran si obosit, aceasta mantra se va manifesta in realitatea ta exterioara…. Daca iti spui ca esti slab si lipsit de entuziasm, aceasta va fi natura lumii tale.
    …Daca iti spui ca esti sanatos, dinamic si traiesti plenar, viata ta se va transforma. …Stii, cuvintele pe care tii le spui iti influenteaza imaginea de sine, iar imaginea de sine determina tipul de actiuni pe care le faci.
    …De exemplu, daca imaginea ta este a unei persoane caruia ii lipseste increderea de a face ceva valoros, vei putea sa faci doar actiuni compatibile cu aceasta trasatura. …Pe de alta parte, daca imaginea ta este a unui individ radios, neinfricat, iarasi, toate actiunile tale vor corespunde acestei calitati. ….Imaginea ta de sine este o profetie care se autoimlineste

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s